Obsługa sprzętu gaśniczegoZazwyczaj początkiem pożarów stają się małe ogniska, które z reguły łatwo jest ugasić. Jednak, aby do tego doszło należy szybko go zlokalizować, a co najistotniejsze w pobliżu musi znajdować się specjalny sprzęt gaśniczy.Najważniejszą rolą jaką spełnia sprzęt gaśniczy jest oczywiście gaszenie pożarów w początkowej fazie ich rozprzestrzenienia. Sprzęt jakiego używamy cechuje się lekkością oraz prostotą w użytkowaniu. Jeżeli właściwie zostanie odczytana etykieta instrukcji bez problemu może użyć go każda osoba pełnoletnia.Jakie przedmioty wchodzą w skład sprzętu gaśniczego i czym się charakteryzują?Podręczny sprzęt gaśniczy obejmuje:koce gaśnicze,gaśnicze przenośne,gaśnice przewoźne (agregaty gaśnicze),hydronetki wodne,Również w zakładach możemy znaleźć sprzęt uzupełniający jakimi są:skrzynie z piaskiem.beczki z wodą,biodra,łopaty,bosaki,tłumice.Pracodawca ma obowiązek zapewnienia właściwego podręcznego zestawu gaśniczego sprzęt musi być przystosowane do specyfiki firmy mając na względzie ewentualne zagrożenie pożarem. Na przykład w archiwum należałoby zabezpieczyć przestrzeń gaśnicami proszkowymi z wypełnionym proszkiem ABG, gdyż podczas ugaszenia nie poniszczy on przechowywanych zasobów. Z kolei w zakładzie chemicznym najlepiej dostosują się gaśnice proszkowe i piankowe lub agregaty, ponieważ służą do ugaszenia po rozlewanych substancji ciekłych oraz palnych.Sprzęt uzupełniający może być dobrym dodatkowym wyposażeniem na przykład na polach biwakowych, w ośrodkach wypoczynkowych, na placu budów czy też wiejskich zabudowaniach gospodarskich. Jednak najczęściej do samodzielnego ugaszenia pożarów w tak zwanym zarodku służą gaśnice i koc gaśniczy. Tak jak wspomnieliśmy. Na etykiecie jest dokładnie opisane do czego są zastosowane, a wyraźne oznaczenia literowe świadczą o tym do jakiego rodzaju gaszone pożaru są wyznaczone:A– Organiczne ciała stałe przy których możemy zaobserwować zjawisko rozżarzania (papier, drewno). Należy użyć wtedy środków gaśniczych takich jak woda piana gaśnicza dwutlenek węgla (inaczej gaśnica śniegowa) lub proszek gaśniczy.B– Płynne i stałe ciecze prosta pieniące się wskutek ciepła (topniejące tworzywa sztuczne, smoła, rozpuszczalniki, benzyna). W przypadku wystąpienia takiego pożaru najlepiej użyć piany gaśniczej. proszku gaśniczego, halonu bądź dwutlenku węgla.C– Gazy palne na przykład propan-butan, acetylen, gaz ziemny. W przypadku pożaru spowodowanego gazem palnym najlepiej wykorzystać halon, dwutlenek węgla, jak również proszek gaśniczy.D– Metale palne na przykład magnez, sód lub uran ugaszamy gaśnicą proszkową z oznaczeniem “D”.E– Dawniej gaśnice z tym oznaczeniem służyły do gaszenia pożarów urządzeń pod napięciem bądź w ich obecności. Teraz symbol nie jest starowany, gdyż informuje nas o tym opis na etykiecie sprzętu.F– oleje i tłuszcze w urządzeniach kuchennych należy gasić za pomocą gaśnicy pianowej, proszkowej bądź śniegowej z literą “F”.Jak należy zachować się w przypadku zagrożenia pożarem?W przypadku akcji gaśniczej należy najpierw zaalarmować straż pożarną i przystąpić równocześnie do ugaszenia pożaru przy pomocy zestawu podręcznego znajdującego się na terenie obiektu. Jednak należy pamiętać o następujących zasadach:Zastosować środki gaśnicze wyznaczone do gaszenia danej grupy pożarów.Podczas ugaszenia przedmiotów w pionie, trzeba je gasić od góry schodząc w dół.Strumień środka gaśniczego skierować na palące się przedmioty i obiekty od skrajnej strony w kierunku środka.« Palacz pieców i kotłów COKlasyfikacja i podział sprężarek »